Ce este Poliuretanul?
Poliuretanul este un material plastic, care există în diferite forme. Folosim poliuretan într-o formă sau alta în fiecare zi – acasă, în birouri și mașini, pentru activități sportive și de agrement și în vacanță.

Poliuretanul este versatil, modern și sigur. Este utilizat într-o mare varietate de aplicații pentru a crea toate tipurile de produse de consum și industriale, care joacă un rol crucial în a face viața mai convenabilă, confortabilă și ecologică.

Acesta poate fi adaptat pentru a fi rigid sau flexibil și este materialul de alegere pentru o gamă largă de aplicații ale utilizatorilor finali, cum ar fi: izolarea frigiderelor si congelatoarelor, izolarea cladirilor, saltele, piese auto, acoperiri, adezivi, role si anvelope, panouri din lemn compozit, talpi de incaltaminte, echipamente sportive, ingineria aerospatiala, ingineria medicala- fabricarea de piese pentru transplante, ortopedie, hemofiltre, valve la inima.
Spuma Poliuretanica
A fost descoperită în 1937 de către Otto Bayer. Este un derivat din petrol şi zahăr. Prin prelucrarea chimică se obţin două substanţe chimice numite generic: POLIOL şi IZOCIANAT. În funcţie de condiţiile în care cele două substanţe se amestecă, precum şi sub influenţa altor factori, cum ar fi aditivi, reactanţi sau spumanţi, rezultatul poate fi o spumă netedă sau poroasă, rigidă sau flexibilă, cu celule închise sau deschise, etc.
Spuma de poliuretan este rezultatul unei reacţii chimice exotermice dintre POLIOL şi IZOCIANAT. Această reacţie chimică este caracterizată de formarea unor legături între poliol şi isocianat obţinându-se o structura solidă, uniformă şi foarte rezistentă. În cazul în care căldura rezultată în urma reacţiei chimice este folosită pentru a evapora un agent de spumare, se obţine o spuma rigida ce deţine o structură celulară, cu un volum superior faţă de cel al lichidelor iniţiale. Acesta este ceea ce numim SPUMĂ DE POLIURETAN RIGID (PUR)
Izolatia cu Spuma Poliuretanica
În prezent, clădirile pierd o mare parte din energia care intră în ele. Această energie încălzește pământul în loc de casele noastre, pierdem bani și mărim dependența noastră de sursele externe de energie. Aproximativ 160 de milioane de clădiri din Europa, de exemplu, reprezintă peste 40% din consumul de energie al Uniunii Europene și 36% din emisiile noastre de CO2.
Izolația cu spumă poliuretanică este un material termoizolant care oferă confortul termic dorit într-o casă. Spuma poliuretanică este un material bicomponent aplicat direct pe suprafața dorită și în combinație cu aerul expandează umplând toate golurile, fără să existe îmbinări sau locuri prin care să se piardă energie.
Spuma Poliuretanica cu Celula Deschisa

 • Conductivitatea termică este de 0,036 W/mK;
 • Are o densitate de 10-13 kg/m3;
 • Datorită structurii moleculare expandează umplând toate golurile și formând un strat continuu;
 • Permite vaporilor de apă să treacă prin ea având un coeficient de rezistență împotriva transferului de vapori de 3;
 • Are clasă de ignifugare E, nu întreține flacăra și nu lasă picuri;
 • Estre tratată împotriva rozătoarelor și a insectelor;
 • Timp de execuție scurt;
 • Suprafețe de izolare: acoperiș, pod, mansardă, tavan, pereți interiori.

Spuma Poliuretanica cu Celula Închisa

 • Conductivitatea termică este de 0,021 W/mK;
 • Are o densitate de 30-35 kg/m3;
 • Datorită structurii moleculare expandează umplând toate golurile și formând un strat continuu;
 • Este foarte dură, după expandare se poate călca sau depozita pe ea;
 • Nu permite vaporilor de apă să treacă prin ea având un coeficient de rezistență împotriva transferului de vapori de 35;
 • Are clasă de ignifugare E, nu întreține flacăra și nu lasă picuri;
 • Estre tratată împotriva rozătoarelor și a insectelor;
 • Timp de execuție scurt;
 • Suprafețe de izolare: pardoseli, planșee, pereți exteriori, acolo unde se dorește eficiență termică la grosime mică.

Procedura de Aplicare
Procedeul de izolare cu spumă poliuretanică constă în aplicarea prin pulverizare cu dispozitive de înaltă presiune, pe suprafaţa de izolat, a spumei de poliuretan preparată la faţa locului în instalaţii speciale, mobile.
Spuma de poliuretan se formează ca rezultat al reacţiei chimice între două componente lichide (poliol şi izocianat), încălzite şi aduse separat în jet, unde se amestecă în raport de 1:1, în volum. Amestecul de spumă se pulverizează pe suprafaţa suport. În funcţie de grosimea izolaţiei care urmează să fie realizată, se aplică un singur strat sau mai multe straturi suprapuse de spumă.
Echipamentul necesar este montat într-o furgonetă şi este complet mobil. Furtunul încălzit, rezistent la presiunile înalte exercitate de utilajul de dozificare are o lungime maximă de 90 de metri, aceasta face ca cele mai îndepărtate colţuri ale şantierului să fie accesibile.
Datorită conductibilităţii termice scăzute a gazului conţinut în celulele de spumă, se obţin valori excelente ale izolaţiei termice. Fiind un material fabricat „in situ”, poate lua forma constructiei, indiferent de complexitatea acesteia.
Utilizarea izolatiei cu spuma poliuretanica

Case Unifamiliale

Case Multifamiliale

Industrie

Agricultura

Acoperis

Pod

Tavan

Pereti

Pardoseala

Fundatie

Avantajele izolatiei cu spuma poliuretanica

Etanșare perfectă

Una dintre trăsăturile cele mai dorite ale spumei poliuretanice este etanșeitate perfectă, aceasta reușind să sigileze perfect spațiul în care este aplicată,umplând orice gol sau crăpătură. Curenții de aer ce scapă prin izolație sunt în general motivul facturilor prea mari cu utilitățile. Spuma poliuretanică reușește să creeze un sigiliu atât de puternic încât este de 24 de ori mai eficient la blocarea infiltrațiilor de aer decât celelalte tipuri de izolație.

Puternic izolator

Izolarea prin spuma poliuretanica cu celula închisa este mult mai eficienta decât metodele tradiționale precum vata minerala sau celuloza. Întrucat spuma își mărește volumul, sigilează complet zona pe care este aplicata.

Economie de energie

Datorită calităților foarte bune de izolare, spuma poliuretanică reușește să reducă considerabil cheltuielile cu energia sau gazul. Spuma poliuretanică poate reduce cu peste 50% prețul facturilor de întreținere, spre deosebire de metodele clasice de izolație care aduc o reducere a prețului utilităților de până la 30%.

Barieră pentru umezeală

Găurile și crăpăturile din pereți pot lăsa să pătrundă mai mult decât aerul. Apa și umezeala se pot infiltra prin astfel de crăpături, dacă nu au fost etanșate corect. Izolația din spumă poliuretanică este impermeabilă, acest lucru însemnând că nu va permite pătrunderea apei sau a umezelii. De asemenea aceasta nu absoarbe deloc apa precum alte materiale de izolație.

Nu favorizează apariția mucegaiului

Pe lângă faptul că nu reține apa, componentele spumei poliuretanice nu reprezintă o sursă de hrană pentru mucegai sau bacterii. Casele care au izolație din spumă poliuretanică sunt mult mai bine protejate împotriva mucegaiului.

Durată de viață foarte mare

Substanțele care compun spuma poliuretanică îi permit acesteia să aibă o durată de viață practic infinită. Acest lucru permite ca izolația să rămână neschimbată ani la rândul fără a fi nevoie de o nouă izolație. Investiția în spuma poliuretanică îți va permite să îți recuperezi banii cheltuiți inițial, și să economisești pe termen lung, datorită abilității acesteia de a performa la nivel optim pe o perioadă extrem de lungă.

Sănătatea familiei tale in siguranță

Etanșând foarte bine, spuma poliretanică nu va permite pătrunderea alergenilor din afară în interiorul casei dumneavoastră, astfel păstrând un aer mult mai curat în interior. De asemenea spre deosebire de alte materiale de izolare odată fixată spuma nu va degaja gaze toxice, cum degajă spre exemplu vata de sticlă din cauza formaldehidei.

Conductivitatea Termică
Un material izolant termic este caracterizat prin conductivitatea termică care este exprimată prin coeficientul lambda (λ).

Conductivitatea termică măsoară capacitatea unui material de a transmite energie termică. Cu cât acest coeficient este mai mic, cu atăt vom avea o conductivitate mai mică. Unitatea de măsură a conductivităţii este: W/mK.

S-a stabilit că materialele au proprietăţi izolante dacă conductivitatea lor este mai mica de 0.065 W/mK.

S-a stabilit că materialele au proprietăţi izolante dacă conductivitatea lor este mai mica de 0.065 W/mK.
Fiecare material are un anumit coeficient de conductivitate termică, fie că vorbim de cărămidă, tencuială, lemn sau izolație. Acest coeficient poate să fie găsit pe ambalajul produsului sau în specificațiile tehnice.
Odată ce se știe care este coeficientul de conductivitate termică, se poate afla foarte ușor care este rezistența termică.
Rezistența Termică
Această valoare reprezintă capacitatea unui material de a izola termic. Valoarea rezistenţei termice este în funcţie de grosimea şi conductivitatea materialului, fiind raportul acestor mărimi. Cu cât R este mai mare, cu atât materialul este mai bun din punct de vedere al izolării termice.
Formula de mai jos arată cum se calculează rezistența termică (notată cu R), unde d este grosimea izolației în cm iar λ este coeficientul de conductivitate termică.